Błonnik owsiany z betaglukanem

ImageCechy charakterystyczne: dobór odmian owsa, brak zawartości łuski oraz sam proces fizycznej obróbki pozwala łączyć w błonniku owsianym delikatność owsianki, zbożowy smak oraz ponad 20% zawartość beta-glukanu. To właśnie rozpuszczalny błonnik – czyli beta-glukan – niczym płynny opatrunek powleka i wnika w śluzówkę jelit, utrudniając enzymom penetrację treści pokarmowej oraz spowalniając procesy wchłaniania. Beta-glukan utrudnia syntezę i przyswajanie cholesterolu i tłuszczy, zmniejsza ilość przyswojonej glukozy a także opóźnia moment pojawienia się piku cukrowego. Obniża efektywną kaloryczność oraz indeks glikemiczny pokarmu. Zawartość beta-glukanu w błonniku owsianym jest ponad 6-cio krotnie wyższa niż w płatkach owsianych. Ze względu na dużą zawartość beta-glukanu ma duże zdolności żelujące, nawet w połączeniu z zimną wodą.